Wałki w dłoń! Feministycznie o jedzeniu

Polskie Towarzystwo Genderowe im. Marii Curie-Skłodowskiej i Mikołaja Kopernika [1] wraz z Instytutem Etnologii i Antropologii Kultury Uniwersytetu Warszawskiego oraz czasopismem Ethnologia Polona [2] zapraszają na dyskusję pt.:
Wałki w dłoń! Feministycznie o jedzeniu
Dyskusja odbędzie się w piątek, 9 kwietnia 2021, w godz. 17:00 – 19.00 na platformie Zoom, w ramach trzeciego spotkania cyklu „Kawa z genderem. Spotkania PTG”.
Naszymi gościniami będą redaktorki i autorki artykułów numeru tematycznego Etnologia Polona poświęconego krytycznym studiom nad jedzeniem „The cultural politics of food and eating in
Poland and beyond” [3] Renata E. Hryciuk (IEiAK UW), Katarzyna Król (SNS IFiS PAN), Sylwia Urbańska (WS UW), Katarzyna Stańczak-Wiślicz (IBL PAN) i Magda Bodzan (IFiS PAN).
Spotkanie poprowadzi Helena Patzer (Ethnologia Polona, IEiAK UW).
Okładka nowego numeru Ethnologia Polona przedstawia las wyciągniętych do góry rąk dzierżących wałki, łyżki i tasaki. Przywodzi na myśl caserolazo latynoamerykańską formę ulicznych protestów kobiet, w trakcie których kuchenne przybory i garnki są używane do wytworzenia rewolucyjnego hałasu. Wystąpienia te przypominają, że to, co prywatne (domowe, codzienne, intymne i kobiece) jest zarazem zawsze polityczne, a metafory związane z karmieniem i podtrzymywaniem reprodukcji społecznej niezwykle nośne.
W międzydyscyplinarnym gronie (antropolożek, historyczki społecznej i socjolożki) porozmawiamy o krytycznych studiach nad jedzeniem – dyscyplinie dynamicznie rozwijającej się w ostatnich latach w Polsce – jako przestrzeni dla studiowania doświadczeń kobiet i innych grup marginalizowanych (i oddawaniu im głosu) w kontekście powiększających się nierówności społecznych i ekonomicznych.
Przykłady zaczerpniemy z tekstów opublikowanych w numerze specjalnym Ethnologia Polona skupionych wokół dwóch osi tematycznych. Pierwszą jest jedzenie, płeć i migracja. Tu nawiążemy do tekstu Sylwii Urbańskiej na temat transnarodowych macierzyńskich praktyk jedzeniowych polskich migrantek w Brukseli oraz etnografii inicjatyw kulinarnych zatrudniających migrantki i uchodźczynie organizowanych przez warszawskie NGOsy autorstwa Magdy Bodzan.
Drugim tematem naszej rozmowy będzie produkcja żywności, płeć i modernizacja. Sięgniemy do artykułu Katarzyny Stańczak-Wiślicz, na temat zmieniających się znaczeń przypisywanych
pożywieniu i upłciowionym praktykom jedzeniowym oraz roli jaką odgrywały w procesach komunistycznej modernizacji w powojennej Polsce a także do tekstu Katarzyny Król, w którym
przygląda się pracy kobiet przy produkcji herbaty w postsowieckiej Gruzji.
Link do spotkania na platformie Zoom opublikujemy w dniu spotkania!
Zachęcamy do śledzenia wydarzenia na FB [4]